HTML

Norbi menni Kína

Kína meghódítása egy évben; utazás, nyelvtanulás, a mindennapi élet túlélő technikái

Friss topikok

Címkék

2012.10.30. 10:11 draszkow

a kínaiak szabadidő eltöltési módjai

Most egy három napos hétvégén vagyunk túl, ugyanis hétfőn nyílt nap volt a suliban, toborzandó az új diákokat, és miket külföldieket addig szabadságoltak, azzal a zárójeles gondolattal hogy ne is lézengjünk az oktatási egységek közelében. Nem tudom ennek biztosan az okát, vagy minket akartak megkímélni az esetlegesen túlzottan érdeklődő, miket akár kérdésekkel bombázó érdeklődőktől, vagy magukat, hogy nehogy esetleg valamit kontrollálatlanul és negatívat mondjunk - ez utóbbi a valószínű. Mindenesetre jól jött ez a plusz egy nap tartósan is be lehetne vezetni.
Voltunk tehát a múlt héten is egyszer-kétszer kondiba, -a kondi amúgy egy stadion előszobája átalakítva (jah igen itt Kínában semmi hely nem vész kárba) a lengőajtaja kitámasztva tehát bent is a kinti levegő és hőmérséklet, tehát pulcsiban sem izzadunk edzés közben. (Itt amúgy meglepően sok épületnek nincs normális külső bejárati ajtaja, a kolinknak se ugye, hogy ez a kínaiaknak mennyire normális állapot, azt tükrözi, hogy a szintén ajtó nélküli kondiban is a kedves kínai elvtársak, sporttársak javarészt félmeztelenül edzenek. Ezek közül a legutóbb egynek nagy szabályos pöttyök voltak a hátán mint egy katica, valószínűleg meg volt köpölyözve, legalábbis remélem, hogy ez és nem egy új ismeretlen betegség 0. alanya volt.)

Szombaton a suli "halloween" "buliján" voltunk... ízlelgessük egy kicsit a dolgot tehát egy vidéki kínai suli "buliján"... Valóban olyan is volt a dolog, Úgy nézett ki a dolog, hogy egy szabadtéri kosárpálya, vagy mi, tele volt kínaiakkal; volt aki kis szemtakarós maszkban, volt aki csak úgy, és a pálya közepén közülük jópáran az elején valami kis irányított játékokat játszottak, vagy nem is tudom mit, ezután a a legtöbb kínai hosszú körökbe, kígyókba rendeződve valamiféle nyuszitánccal halad körbe ( előre2, jobbra, balra, hátra 1-1), tették ezt valami nagyon béna kis háttérzajra -nem tudom, hogy zenének tekintették-e, majd a végére már enélkül. (Apropó itt is lement párszázszor a Gangnam Style, amit csak párezerszer hallottam amióta itt vagyok, mert a csapból is ez jön, és már nagyon idegesít).
Tehát objektíve lame volt az esemény, de mi már attól is feldobódtunk, hogy történt valami, tehát örültünk a dolognak, és lementünk páran, persze a pálya szélein lézengve. Rögtön kínaiak végtelen sora fogadt minket akik mind fotózkodni akartak velünk, (legközelebb komolyan pénzt szedek érte), volt aki úgy szólított meg, erősen betanult sablonnal, hogy "Sir, may i take a photo with you?" -először részesültem kb. uralkodói megszólításban.

Egyébként tényleg hasznos volt ez a kis esti nem is tudom mi ~buli?~ (6-tól fél10-10 ig) mert sokat tudtam beszélgetni kínaiakkal ami határozottan rámfér, kb mindennap kéne ennyit, de legalább is hetente kéne egy ilyen buli. Új kínaiakkal is megismerkedtem, az egyikkel másnap elmentem a helyi állatkertbe.

Az állatkerttől nem sokat vártam, mert hallottam, hogy a híres pekingi állatkertben is hogy nyomorog az a pár szerencsétlen állat, így főleg lehúzásnak tartottam az elején a 60Y-es belépőt, de mindegy, akivel mentem, annak viszont éves bérlete volt; nem tudom elképzelni, hogy mit lehet egy éves bérlettel kezdeni egy állatkertben, hányszor kell ezt megnézni... na de mindegy. Viszont az állatkert Kínához képest meglepően rendben volt, a legtöbb állat egész normális kifutón volt, csak pár szerencsétlen volt kis ketrecekben. Állatkert után még ebédelni is be lettem hívva, egy csomó rákkal, garnélával ettem tele magam, tehát jó nap volt.
(Egyébként rájöttem már a sokadik példa után, hogy a kínaiakkal nem igazán lehet egész napos programot szervezni, mert ugye itt van déli szieszta, és bizony hozzá is vannak szokva nagyon, és ha ez kimarad délután négy körül már megy a hiszti, hogy álmosak, fáradtak, haza kéne menni pihizni kicsit...)

Most meg elkezdődött újra a suli és az unalmas hétköznapok, jövőhéten kis belső negyedéves dolgozatok, de különösebben nem nagyon tud felvillanyozni a dolog... Meg az itteni magyar kolóniával megy a diskurzus, hogy hova menjünk, mit csináljunk a téliszünetben; nagy bánatomra nem nagyon egyezik a nép elképzelése eredeti terveimmel

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://norbimennikina.blog.hu/api/trackback/id/tr374878419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása